“Борса Х бе хакната!”, Борса Y затвори ненадейно и отмъкна десетки милиони от потребителите си”, “Пропуск в системата на портфейл Z паникьоса потребителите”…

През последните месеци и години сте се начели на подобни новини, не само в специализираните издания за криптовалути, но и в мейнстрийм медиите. Основният наратив, който се налага е, че инвестициите в криптовалути са изключително рисковани, не само заради волатилността на цената, но и заради опасността от хакерски атаки.

Разбира се, както всичко друго, което изглежда прекалено просто като обяснение, това не е вярно. По същество традиционните борси за криптовалути и портфейли за съхранението не носят белезите на технологията блокчейн, не са децентрализирани, не са лишени от възможността за контрол от трета страна, всъщност те самите са третата страна, слабо различаващи се от съществуващите банкови институции.

Единственият начин да сте сигурни за средствата си е, ако притежавате своите частни ключове.

(За частните ключове на Биткойн, Етереум и Монеро вижте повече ТУК)

Разкриването на частните ви ключове на трета страна практически е предоставяне на контрола върху тези средства, с всички рискове, произтичащи от това действие.

Как да опазите своите частни ключове?

Съществуват два основни типа портфейли за съхранение на Биткойн и други криптовалути – hot и cold (топли и студени).

Топлите портфейли често са свързани по някакъв начин с интернет, независимо дали се отнася за ваш личен онлайн портфейл, който използвате регулярно или за портфейлът на борса за криптовалути, където се съхраняват средствата ви.

Студените портфейли целят осигуряване на сигурност. Целта му е да държи криптовалутите ви далеч от глобалната мрежа, като по този начин намали възможността те да бъдат компрометирани от хакери. Това, което трябва да знаете за студения портфейл е, че освен сигурност, вие получавате и отговорност. Ако изгубите достъпа си до своите средства, няма кой да ви помогне, затова бъдете внимателни.

Какви са опциите за създаване на студен портфейл?

Съществуват различни опции за създаване на топъл и студен портфейл, където средствата ви да бъдат подсигурени.

1. Уеб или мобилен портфейл

Съществуват достатъчно предложения за създаване на уеб или мобилен портфейл, . Възможно е да създадете своя портфейл офлайн, като за целта са нужни допълнителни мерки за сигурност, тъй като все пак в конкретен етап се осъществява връзка с глобалната мрежа. Този тип портфейли не са най-сигурната опция.

2. Декстоп портфейл

Декстоп потфейлите се инсталират на вашето устройство и са относително сигурни. След като го инсталирате, получавате своя биткойн адрес и частен ключ, които да свалите и импортнете в портфейла си. Те могат да бъдат предпазени чрез парола и съхранени на друго устройство, като харддиск или флашка. Както вече споменахме, изгубите ли частните си ключове, губите и биткойните си.

3. Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли са една от най-сигурните опции за съхранение на биткойни. В най-популярните предложения за тях можете да съхранявате най-популярната криптовалута, а и други такива, на устройство, наподобяващо флашка. То обаче не може да бъде заразено със зловреден код и да стане обект на хакерска атака, тъй като не допуска други данни в себе си, освен тези за криптовалутата. Ако устройството ви бъде загубено или унищожено, можете да възстановите средствата си, стига да притежавате резервен код.

4. Хартиени портфейли

Хартиените портфейли предшестват представените по-горе опции, като продължават да бъдат може би най-сигурния вариант за съхранение на съществени средства. Това е така, тъй като частните ви ключове се съхраняват офлайн. Разбира се, с по-голямата свобода има и по-голяма отговорност, тъй като никой не може да ви помогне, ако загубите частните си ключове.