Coin of the week е поредица, в която Chain.bg ще ви запознава с основните характеристики на най-популярните алтернативни криптовалути. Тази седмица ще ви представим една от най-популярните валути – Монеро.

В първата статия от поредицата за Монеро ви представихме какво налага нуждата от съществуване на анонимната валута и нейните основни технически характеристики.

В втората статия от поредицата ще ви представим какви са особеностите около добива на криптовалутата, както и обвързаността й с дарк маркетите.

За “справедливия” добив и Coinhive

След като вече знаем какво е Монеро, както и как се осъществяват трансакциите в мрежата на анонимната криптовалута, време е да обърнем внимание и на спецификите около нейния добив. Подобно обяснение е нужно, тъй като отново откриваме съществени разлики с начина, по който се добиват валути като Биткой или Етереум.

Нека първо погледнем как се добиват Биткой и Етереум. По същество Биткой мрежата е замислена като децентрализирана система за управление, в която една процесорна мощ е равна на един вот. Така всеки “миньор” в мрежата на Биткойн може да реши какво да копае, като с мощността си подкрепя различните идеи за развитието на криптовалутата, включително и при случай на хард форк или важни имплементации в протокола. В последствие обаче се оказва, че копаенето с видеокарти е далеч по-ефективно, като за целта се създават т.нар. “ригове”, където се обединява мощността на няколко видеокарти. Еволюцията на технологията пък довежда до появата на ASIC машините, които представлява специализиран хардуер за копаене на криптовалути, с много по-голяма мощност от обикновените процесори или дори риговете с видеокарти.

Вижте още: Кратък наръчник на джуджето

Този процес довежда до изкривяване на първоначалната идея за децентрализация, като няколко на брой компании или организации разполагат с огромна изчислителна мощ и добиват голяма част от новоизкопаните биткойни, с което пък упражняват и ограничен контрол върху мрежата. Това е и причината значителна част от миньорската дейност в Биткойн мрежата да е съсредоточена в Китай, където има достъп до евтино електричество и опция за бързо набавяне на нужния хардуер.

Това е положението при Биткойн. Що се отнася до Етереум, техният модел на добив е резистентен към ASIC машините, тъй че големите организации за добив на Биткойни не могат да упражняват контрол върху този пазар. За сметка на това обаче криптографския алгоритъм за добив на етери облагодетелства значително използващите видеокарти. Ако трябва да се опрем на цифрите, добивът на етери с видеокарти е около 100 пъти по-доходоносен, отколкото с обикновени компютърни процесори, което на практика обезсмисля втората дейност.

Вижте още: Coin of the week: Етереум – бъдещето на криптоикономиката?

Така достигаме и до Монеро, като привържениците на монетата определят добива й като много по-справедлив от този на Биткойн и Етереум. За целта се използва криптографския алгоритъм CryptoNight, който също е резистентен към ASIC машините, но същевременно облагодетелства много по-малко използващите видеокарти (добивът с тях е едва около 2 пъти по-доходоносен, отколкото с процесор). Тези особености носят известна доза допълнителна децентрализация, тъй като практически всеки може да се включи в добива на Монеро, без да инвестира хиляди и десетки хиляди долари в машини за копаене.

Тук достигаме и до още една интересна особеност. Относително справедливите криптографски правила за добив на Монеро правят възможни проекти като Coinhive. По същество това е плъгин, който инсталиран в конкретен сайт, използва компютърната мощност на посетителите на сайта, за да добива Монеро. Проектът си навлече лоша репутация най-вече заради част от ползвателите му, които решиха да експлоатират посетители на сайтове, без да ги предупредят. Стигна се и до абсурдната ситуация, в която хакери използваха приложение за хора със зрителни проблеми, за да инсталират плъгина в над 4000 правителствени и обществени сайтове, отново с цел да използват трафика към тях за добив на Монеро.

Вижте още: Правителствени сайтове във Великобритания и САЩ копали Монеро

Въпреки тези недобронамерени действия, Coinhive и подобните технически имплементации имат потенциал да революционизират начина по който се финансират онлайн сайтове и медии. Възможността да се използва част от компютърната мощ на посетителите на сайтовете намалява зависимостта от реклами, които през последните години стават все по-агресивни и неприятни за потребителите на сайтовете, със сигурност е стъпка в правилната насока.

За Монеро и дарк маркетите

Безспорно най-горещата тема около Монеро е, а и най-вероятно занапред ще бъде, обвързаността на валутата с т.нар. дарк маркети или тъмната страна на Интернет, където всеки може да си купи наркотирци, оръжия, фалшиви документи и какво ли още не.

Анонимният характер на Монеро прави валутата изключително подходяща за използване в подобен тип сайтове, тъй като правоохранителните органи не биха могли да проследят нито кой изпраща средства, нито кой ги получава, а дори и стойността на осъществената трансакция.

Масовото приемане на Монеро като разплащателно средство в дарк маркетите носи позитиви и негативи за анонимната криптовалута. От една страна е видимо положителното влияние върху цената и най-вече върху обема на търговия на монетите.

В началото на 2017 г. цената за една единица от Монеро бе малко над $10, а обемите на търговията за 24 часа не преминаваха $10 000 000. За да се сдобиете днес с едно Монеро трябва да се бръкнете над $350, а само за последните 24 часа обемът на търговията е над $110 000 000, като в предходните месеци достигаше и много по-високи стойности.

Когато говорим за криптовалути обаче винаги трябва да имаме едно на ум и за регулаторите. Ако Биткойн и Етереум са трудни за регулиране, но все пак това да е възможно, Монеро е Дивия запад на криптовалутите. С оглед на все по-съществените разговори за бъдещето на криптовалутите, включително и на правителствено ниво, анонимните монети няма как да не бъдат първа и най-сериозна цел на държавните регулатори.

Дали това ще донесе позитиви или негативи за бъдещето на Монеро, предстои да видим.