В тази статия ще ви запознаем най-общо с това какво представляват мастърнодовете в криптовалутите и защо те се превърнаха в един от двигателите на икономическия растеж в крипто през 2017 г., като се очаква тази тенденция да продължи и през настоящата година.

Oще в началото е важно да отбележим, че както при всички други компоненти от бурно развиващия се свят на криптовалутите, така и при мастърнодовете има различни вариации на начина, по който функционират и приложението им. В повечето случаи целта на мастърнодовете е да осигурят стабилност на мрежата и най-вече на цената на конкретна криптовалута.

Как да създадете мастърнод?

За най-просто обяснение на този процес можем да вземем валутата, която наложи този тип технология през 2017 г. – Dash. За създаване на един мастърнод в Dash се нуждаете от стакване на 1000 даша, които макар днес да струват над 1 млн. долара, то преди година или повече цената им е била много по-поносима. Веднъж след като се сдобиете с това количество койни и го съхраните в своя портфейл, вие сваляте специален софтуер за създаване на мастърнод и с него започвате да подкрепяте системата, върху която функционира Dash. Веднъж установили своя мастърнод, вие можете да се възползвате от най-различни функции, сред които моментални и анонимни разплащания, както и гласуване в децентрализираната система за управление на Dash, където всеки мастърнод има право на глас при взимане на важни решения за мрежата. И може би най-важното – мастърнодовете получават 45% от наградата при всеки изкопан блок в мрежата.

Стабилност на цената

Една от основните причини за съществуването на мастърнодовете е осигуряване на стабилност не само на мрежата, но и на цената на поддържаната от тях криптовалута. За да функционира един мастърнод в системата на Dash, то той не може да има по-малко от 1000 койна в себе си. Тоест при продажбата на част от тях притежателят му ще загуби описаните по-горе привилегии.

Така се премахва възможността за честа смяна на мрежите, каквато е налична при миньорската дейност. Ако един миньор или миньорска организация реши да спре да копае конкретна криптовалута и да премине на друга, то те могат да правят подобни ротации всеки ден. При системата на мастърнодовете това е ако не невъзможно, то поне далеч по-трудно.

Мастърнод валутите през 2017 г.

Мастърнод технологията предизвика сериозен интерес през 2017 г., при това не само в Dash, която преди година се търгуваше за около $16, а днес цената й е над $1 200. Знайни и незнайни криптовалути започнаха да имплементират системата в своите проекти, както за да привлекат вниманието на инвеститорите, така и да си осигурят така нужната стабилност за функциоране на блокчейн. Показателен пример в това отношение е например валутата Pivx, която се появи като форк на Dash, но след това се обособи като своя собствена система и се превърна в един от големите победители на база спекула през 2017 г., като увеличи стойността си 1700 пъти.

Валутата Sysoin пък имплементира мастърнодове в своя децентрализиран онлайн пазар, като тяхната да подсигуряват анонимни и моментални разплащания на него.