Противно на каноничните вярвания на голяма част от критиците на Биткойн, основните недостатъци на първата и най-популярна криптовалута никога не са били прекалено високата цена или възможността за налагане на правителствени регулации. Всяка една иновативна технология, каквато е Биткойн и блокчейн, преминава през етапи на отричане и регулативна репресия, преди да бъде масово възприета и наложена в живота на обикновените хора.

Това далеч не означава, че Биткойн няма проблеми, просто огромната част от неговите критици не си правят труда да анализират технологията, за да ги открият. Подобно на Интернет в началото на 90-те години, основният недостатък на Биткойн е, че не е Scalable или „със способност за промяна на мащаба”. Това означава, че към момента броят на възможните трансакции в мрежата на Биткойн е ограничен, което пък води до по-бавни трансфери и високи такси за осъществяването им. Тук се появява Светкавичната мрежа (Lightning Network), която според голяма част от разработчиците в системата на Биткойн, е решение на най-големия проблем мрежата.

Какво представлява Светкавичната мрежа? Chain.bg ви представя превод на статията на Mohit Mamoria за изданието cointelegraph.com, в която по най-достъпен начин е представено какво представлява Lightning Network.

За какво става дума?

Блокчейн системите са бавни. И освен това – скъпи. Ако ви изпратя биткойни, ще ги получите след няколко часа, а аз самият трябва да платя немалка такса за трансакцията. С подобна репутация, как биха могли блокчейните да се разпространят из света?

Всяка идея, която може да реши проблемът със скалируемостта си заслужава вниманието, времето и усилията. Светкавичната мрежа е една от тези идеи, но преди да видим решението на проблема, трябва да разберем какво представлява той.

Защо блокчейните са бавни?

Представете си блокчейна като регистър. В този регистър се съхраняват няколко страници (блокове), като във всяка от тези страници са записани няколко трансакции. Когато се достигне момента, в който една страница се напълни с трансакции, тя трябва да бъде добавена в регистъра, преди те да започнат да се записват на следващата страница.

Преди страницата (блока) да бъде добавена към регистъра (веригата/chain), следват процедури, които удостоверяват, че всички в мрежата са съгласни, че тази страница съдържа това, което би трябвало да съдържа. Този процес отнема около 10 минути (за блоковете в мрежата на Биткойн) за всеки блок. Представете си, че изпращате един Биткойн на своя приятел Джо. Трансакцията би изглеждала по този начин.

Наред с други неща, трансакцията съдържа информация както за изпращача, така и за получателя, за размера на изпратеното и за таксите по осъществяването й.

Такси по трансакциите?

Да, начисляват се допълнителни такси. Можете да платите и “стимулирате” миньорите да включват трансакцията ви в някой от изкопаните блокове възможно най-скоро. Няма установена цена и зависи изцяло от вас колко сте склонни да заплатите, за да ускорите процеса. Колкото по-висока такса платите, толкова по-бързо трансакцията ви ще се осъществи.

Във всеки един момент има няколко трансакции, които трябва да бъдат записани на текущата страница (блок).

Миньорите, тоест работещите в мрежата на Биткойн компютри, трябва да решат коя от наличните трансакции да включат в новоизкопания блок. За да си помогнат в това решение, те сравняват коя трансакция ще им донесе най-висока награда, тоест има най-висока заложена такса и я включват първа.

Ако има достатъчно трансакции с по-висока такса от вашата, то изпратените от вас средства ще трябва да почакат до изкопаването на следващия блок. Това чакане може да продължи от няколко минути до няколко часа, дори дни. Колкото повече плащате за такси, толкова по-бързо преводът ви ще бъде осъществен.

Това е и причината блокчейните да са бавни и скъпи. В перфектния вариант, масовото възприемане на блокчейните ще доведе до увеличаване на броя на трансакциите, но заедно с това мрежата ще става по-бавна, което би спряло разпространяването й. Именно този парадокс трябва да бъде решен!

Светкавичната мрежа е потенциално решение на този проблем.

Какво представлява Светкавичната мрежа?

Идеята зад Светкавичната мрежа е, че не всички трансакции трябва да бъдат записвани в Блокчейна.

Представете си, че аз и вие си разменим няколко трансакции помежду си. По този начин можем да заобиколим записването им върху Регистъра (Блокчейн) и да ги държим извън веригата (chain).

Как работи това с най-прости думи? Отваряме нещо, което се нарича платежен канал между нас и той ще бъде записан в блока. Така, аз и вие можем да извършваме неопределен брой трансакции в този платежен канал и той може да остане отворен за определен период от часове, дни, седмици, дори десетилетия. Единственият момент, в който той ще докосне Блокчейна е, когато решим да го затворим. Тогава пишем финален статус на трансакциите, които са осъществени в този канал на Блокчейна.

Използвайки идеята за платежен канал, можем да създадем мрежа от подобни канали, които няма да налагат използването трансакции в Блокчейн. Да дадем пример. Представете си три персонажа – Хан, Елена и Зик.

Ако Хан и Елена имат отворен между тях платежен канал и Елена и Зик имат такъв, то Хан може да изпрати пари на Зик чрез Елена. Да предположим, че Хан иска да изпрати 2 биткойна на Зик, Елена ще изпрати това количество на Зик, като Хан ще я компенсира с тези 2 биткойна.

Това е идеята на Светкавичната мрежа. Тъй като няма да докосвате Блокчейна, то трансакциите ви ще се осъществяват със светкавична скорост. Както можете да се досетите, цялата магия се извършва в платежните канали. Да видим какво представляват те.

Какво представляват платежните канали?

Платежните канали са като сейф, в който двама души вкарват еднакво количество пари, като и двамата поставят ключалка.

Процесът на поставяне на еднакво количество средства в този сейф е записан в Блокчейна под формата на “Отваряне на трансакция” и по този начин платежния канал е отворен между двете страни.

Идеята зад заключването на парите е да не може нито един от участниците да ги похарчи без другия.

Представете си, че Хан и Елена вкарват по 10 биткойна в такъв общ сейф. Да предположим, че Хан иска да изпрати 2 биткойна на Елена, как ще се случи това?

За да го направи, Хан изпраща в сейфа “обещание за собственост” за тези 2 биткойна на Елена. След този трансфер, ако сейфът се отключи, то Хан ще може да получи 8 биткойна от него, а Елена 12 биткойна.

Но те няма да отворят кутията, тъй като искат да продължат с трансакциите помежду си. Това е и предимството на този тип споразумение.

На следващия ден Елена пожелава да изпрати 1 биткойн на Хан. Тя ще направи същото, ще изпрати “обещание за собственост” за 1 биткойн на Хан. След тези две трансакции, ако сейфа бъде отворен, Хан ще може да претендира за 9 биткойна от него, а Елена за 11 биткойна.

За да си представите как се осъщестряват трансакциите извън Блокчейна, вижте това:

За да обобщим – платежният канал е не е нищо повече от комбинация между обединяването на пари и размяна на обещания за собственост по съгласуван от участниците в страните начин. Ако някога Хан или Елена искат да затворят канала, те могат.

Затварянето на канала представлява отваряне на сейфа и изкарване на парите от него. Отварянето му се случва върху Блокчейна, където завинаги се записва кой каква част от сейфа получава.

Така работят платежните канали. Но описаното дотук не може даде дори минимална представа за техния потенциал. Истинската сила на платежните канали може да бъде разкрита, когато два или повече от тях започнат да работят заедно, за да формират Светкавичната мрежа.

А как всъщност работи Светкавичната мрежа?

Светкавичната мрежа работи, премествайки стойност от притежанието на биткойни към обещанието за собственост на биткойни.

Да дадем нов пример. Представете си Хан, Елена и Зик като три платежни канала, отворени между Хан и Елена. Сега си представете, че има такъв и между Елена и Зик. Подчертаваме, че няма отворен платежен канал между Хан и Зик.

В тази ситуация, ако Хан иска да изпрати на Зик 2 биткойна, то той може да използва платежния канал между Зик и Елена, за да го стори. Как ще се случи това?

Хан иска от Елена да изпрати 2 биткойна на Зик по създадения вече между тях платежен канал и съответно Хан компенсира Елена с 2 биткойна в създадения от тях двамата канал.

С този тип платежни канали, огромна част от трансакциите могат да бъдат свалени от Блокчейн мрежата и да се извършват извън нея. Чрез използването на платежни канали могат да бъдат извършвани милиони трансакции, при това без тежки такси по тях.

Най-просто казано – така работи Светкавичната мрежа”.