Coin of the week е поредица, в която Chain.bg ще ви запознава с основните характеристики на най-популярните алтернативни криптовалути. Стартираме с т.нар. крал на алткойните – Етериум.

В първата статия от поредицата за Етериум ви представихме идеята на проекта, а именно създаване на децентрализиран световен компютър.

Вижте още: Етереум – децентрализиран световен компютър

Днес ще хвърлим поглед върху това как работи Етериум и по какво се различава от Биткойн.

Както вече ви представихме, целта на Етериум е да предостави възможност за създаване на апликации, които не изискват съхраняване и контрол върху данните както на потребителите, така и на създателите на приложенията.

За целта създателят на Етериум Виталик Бутерин заимства технологията, стояща зад най-популярната криптовалута Биткойн, а именно блокчейн. Интересен и не особено известен факт е, че Виталик е сред първите върли поддръжници на Биткойн. Преди да създаде Етериум, той планира въвеждане на възможност на т.нар. “умни договори” (smart contracts) върху блокчейна на Биткойн, но тогава не среща достатъчно подкрепа от страна на водещите разработчици. По същество тези интелигентни договори всъщност са мини програми, които функционират върху Етереум. Така се ражда Етереум, който ще се превърне във втората по популярност криптовалута в света и основен конкурент на Биткойн.

Идейната разлика между Биткойн и Етереум е, че докато първият проект се концентрира върху създаване на конкурентна на банките монетарна система, то проектът на Бутерин излиза от тази финансова рамка.

Блокчейнът на Етереум

Блокчейнът на Етереум не се различава много от този на Биткойн, тъй като по същество също представлява децентрализиран регистър, в който се записва всяка една трансакция, осъществена в мрежата. Етереум, също както Биткойн, се добива чрез “копаене”, като за разлика от Бикойн, където този процес се случва на всеки 10 минути, блоковете в мрежата се изкопават на всеки около 15 секунди, като наградата при изкопаването на всеки блок е 3 етера. Това позволява по-бърза скорост на транскациите при по-ниска цена, но същевременно увеличава значително повече инфлацията при създаването на монетарни единици. За разлика от Биткойн, чиито максимален брой е лимитиран, то такова ограничение при Етереум не съществува.

Вижте още: За биткойн, фиатните пари и инфлацията 

Всеки нод от мрежата на Етереум съхранява копие от регистъра, като по този начин трансакциите се верифицират и няма възможност за т.нар. “двойно харчене” (double spending).

Тук обаче идва и голямата разлика с Биткойн мрежата. За разлика от нея, където се записват трансакциите с биткойни и балансите на потребителите й се обновяват непрекъснато, то в Етереум мрежата освен валутата етер могат да се прехвърлят и умните договори.

На пръв поглед звучи сложно, но всъщност не е. Да решим, че създаваме криповалута Chain.bg с монетарни единици, наречени chaincoin. Тази криптовалута ще бъде създадена върху виртуалната машина на Етереум. За целта програмист написва това приложение или умен договор и го качва на блокчейна на Етереум. В приложението се записва, че общият брой chaincoin може да е, да кажем, един милион. Авторът на тази статия се посочва като притежател на всичките тези един милион токена. След като приложението се активира, той може да изпрати половината от този един милион на свой приятел. Така двамата ще имат по половин милион chaincoin от криптовалутата Chain.bg, като това ще бъде записано върху регистъра на мрежата на Етериум. Създателят на криптовалутата няма да може да “напечата” допълнителни токени или да обърне трансакцията, тъй като тя вече съществува върху мрежата, подобно на всяка трансакция в Биткой мрежата. Тъй като тя вече е публикувана в блокчейна, всеки негов потребител ще може да се увери в правилното отразяване на балансите на двамата участници в сделката.

Важното в случая е, че за предлагането на приложението (криптовалутата) на потребителите не е нужна доверена централизирана трета страна, тъй като това се случва върху децентрализираната мрежа на Етереум.

Валутата Етер

Големият проблем при описания модел е, че както всяка друга машина, така и виртуалната машина на Етереум има определен капацитет на работа. За да се определи кой ще използва ресурсите му или иначе казано ще осъществява умните договори, се заплаща такса, така както такси се заплащат в биткойн мрежата, за да попадне трансакцията ви в следващия изкопан блок.

Вижте още: Парите на бъдещето

Таксите се заплащат на копачите на валутата Етереум, които подсигуряват мрежата и всъщност осигуряват мощността за работата на виртуалната машина. Валутата Етер се използва за заплащане на извършените изчисления. Всеки път когато се изпълни потребителско приложение, то трябва да заплати за извършените операции.

Тук е важно да обясним и какво означава понятието „Газ“. При изкопаването на всеки блок от системата на Етериум миньорите придобиват и известно количество Газ. Това е вътрешното ценеобразуване за извършване на един умен договор в системата на Етереум. Благодарение на Газ се решава проблема с волатилността на цената на криптовалутата, тъй като в един момент тя може да бъде $100, а в следващия $1000. Газ не се различава особено например от KW в сферата на енергетиката. Разликата е, че стартиращият умния договор определя ценaта на Газ, която миньорите могат да приемат или не.

Най-просто казано Газ се използва, за да остойности една изчислителна операция или определено количество съхранени данни в блокверигата. Така на практика с етери се плаща за количеството изхарчен Газ от приложението. Всеки път когато дадено приложение се стартира, стартиращият определя колко етера е готов да плати за единица Газ. Тоест той определя курса на етера спрямо Газ. Така, ако утре Етер поскъпне, той може да определи по нисък курс Етер/Газ и отново да плати същата цена за изпълнението на своята програма.

В следващата статия ще Ви представим възможните бъдещи приложения на Етереум и прогнози за развитието на цената на Етер.