Coin of the week е поредица, в която Chain.bg ще ви запознава с основните характеристики на най-популярните алтернативни криптовалути. Стартираме с т.нар. крал на алткойните – Етереум.

В първата статия от поредицата за Етереум ви представихме идеята на проекта, а именно създаване на децентрализиран световен компютър.

Във втората част от поредицата обърнахме внимание как работят “умните договори” в мрежата на Етереум и основните характеристики на валутата Етер.

В последната статия, посветена на Етереум, ще отправим поглед към изградената вече икономика около втората най-популярна криптовалута и прогнозите за бъдещото й развитие.

2017 г. и манията Initial Coin Offering

2017 г. ще остане историческа за криптовалутите, не само заради рекордното повишение на цената им спрямо традиционните фиатни валути, а и заради първият осъществен killer app в криптосферата. За изненада на мнозина, той не дойде от страна на Биткойн, а именно в мрежата на Етереум.

Докато моделът на финансиране с първично предлагане на продажба на койни  (Initial Coin Offering или накратко ICO) е създаден много преди появата на мрежата на Етереум, то именно проектът на Виталик Бутерин го поставя под светлината на прожекторите и привлича вниманието на широката публика към него. Всъщност първото ICO е това на Mastercoin, проект познат днес като Omni, и се провежда през 2013 г. Едва година по-късно Бутерин и партньорите му организират първичното набиране на средства за проекта Етереум. ICO-то на Етереум постига невиждан успех, като само в рамките на 12 часа успява да набере 3700 биткойна, които по това време се оценяват на около 2.3 млн. долара.

Истинският успех за модела Initial Coin Offering обаче идва след развитието на мрежата на Етереум. Възможността за разработка на проекти върху блокчейна на Етереум, съчетата със сравнително лесната възможност за набиране на финансиране чрез използването на Етер и Биткойн, довежда до същинска мания. Според данните на Coindesk до 1 януари 2016 г. общото финансиране на всички крипто проекти, набрано чрез ICO, се равнява на около 40 млн. американски долара. Само година по-късно тази сума нараства до около 300 млн. долара. Към 1 януари 2018 г. специфичния модел на финансиране може да се похвали с набрани средства в размер на 5.76 млрд. долара.

Макар размерът на средствата, събрани от някои отделни проекти да е значителен, като 13 от тях успяват да наберат повече от 100 млн. долара от първичната продажба на токените си, далеч по-впечатляващ е общият им брой, който надминава 10 000.

Изброените дотук данни би трябвало да са ви убедили, че Initial Coin Offerings върху платформата на Етереум са killer app не само за този проект, но и за цялото криптопространство.

Нови пазари и нови възможности

Етереум е дълги години бе сочен за Краля на алткойните, но едва през 2017 г. успя да предизвика господството на Биткойн в света на криптовалутите. С пазарна капитализация от над 80 млрд. долара (срещу 160 млрд. долара за Биткойн), проектът привлече вниманието както на широката общественост, така и на големите финансови институции.

Мрежата на Етереум е и най-често използваната през последната една година. Средният брой на дневните трансакции в нея достигна до пик от 1.34 милиона, докато Биткойн може да се похвали с не повече от 490 000 трансакции за едно денонощие.

2018 г. обаче ще се окаже ключова за Етереум в опита му да се наложи трайно като съперник на Биткойн. За целта следва да бъдат атакувани нови пазари и възможности.

Сред основните цели на Етереум е налагането му като конкурентна на Биткойн криптовалута в търговията с други алткойни. Все повече борси за криптовалути отварят пазари, в които проектите се търгуват срещу Етереум, а не срещу Биткойн. По отношение на обемите на тази търговия обаче платформата на Виталик Бутерин продължава да изостава значително. Недостатъчната ликвидност на търговията на Етереум с фиатни валути също се оказва проблем, като етерите продължават да зависят повече от пазарите си спрямо Биткойн, отколкото спрямо американските долари или еврото.

Съществен проблем е и липсата на достатъчно търговци, които са склонни да приемат плащания с етери. Докато броят им постепенно се увеличава, той продължава да е много по-малък от този на Биткойн.

Недостатъци

Разглеждайки проект като Етереум, достигнал до многомилиардна пазарна капитализация, следва да бъдем достатъчно критични към явните и потенциални недостатъци, които притежава.

Куриозно е, че манията по нови проекти върху блокчейна на Етереум и финансирането им чрез ICOs, е и може би най-големият му наличен недостатък. Сред десетте хиляди нови проекта върху платформата не отсъстват и множество измамни и пирамидални такива, част от които успяха да ужилят инвеститорите си. Дори да приемем, че самият Етереум не нови вина за действията не недобросъвестните участници в мрежата, то това вълнува слабо регулаторните органи, които предприеха и продължават да предприемат действия.

По време на изслушването председателят на Комисията по ценни книжа Джей Клейтън и председателят на Комисията за търговия на стокови фючърси Кристофър Джанкарло в американския сенат бе направено ясно заявление, че регулаторите не желаят да пречат на развитието на криптовалутите, но ще защитят инвеститорите от измамни проекти със средствата на закона. Изрично бе споменато, че немалка част от тези проекти са именно финансиране чрез ICOs, като точно този модел подлежи на регулация, поради обвързаността му с традиционната финансова система. Макар да няма официална забрана за американски граждани да инвестират чрез ICOs, то повечето нови проекти отказват приемат пари от американски граждани, за да нямат проблем с регулаторите.

В други страни, като Китай, инвестициите в ICOs са забранени, като се стигна до куриозни случаи, в които легитимни проекти трябва да върнат получените средства на изпратилите ги.

Като недостатък на Етереум може да се посочат и немалкия брой уязвими места в кода, които получават проявление чрез “умните договори”. Най-известният хак в историята на платформата е неуспешния проект DAO, провалът на който наложи и разделение на мрежата на две. Пропуск в кода на проекта позволява открадването на близо една трета от токените в него, като решението на проблема е взето от Виталик Бутерин с промяна на цялата мрежа на Етереум. Недоволните от този ъпгрейт остават привързани към оригиналния код и така се появява криптовалутата Етереум класик. В последствие Етереум става обект и на други хакерски атаки, които обаче са по-малки по размер.

Светло бъдеще?

Бъдещето на Етереум, а чрез него и на цената на валутата Етер, изглежда светло през следващите няколко години. За целта обаче разработчиците в системата следва да изчистят нейните недостатъци, а недобронамерените участници в мрежата постепенно да бъдат изтласкани. Дали Етереум ще успее да реализира пълния си потенциал – предстои да видим.