Развитието на Биткойн през 2018 г. трябва да се разглежда в два аспекта – технологичен и ценови. Това стана ясно от думите на главния редактор на chain.bg Михаил Кръстев в предаването „Бизнес старт“ по телевизия Bloomberg с водещ Димитър Вучев.

„Ако погледнем фундаменталните технологични тенденции в Биткойн, ще видим, че положението действително е много добро. Включително въвеждането на дългоочакваните обновления Segregated Witness и Светкавичната мрежа. Най-просто казано – те ще елиминират основният недостатък при използването на Биткойн, а именно бавните трансакции и високата им цена. Чрез Светкавичната мрежа ще може почти моментално и почти без никакви такси да се извършват микроплащания, буквално на стотинки. SegWit също ще намали цената на трансакциите и ще ги направи по-бързи, защото преди месеци таксите за една трансакция бяха достигнали до $40-50, което прави Биткойн неизползваем“, обясни Кръстев.

Вижте още: Светкавичната мрежа вече е реалност

Относно волатилността на цената на Биткойн, Кръстев сподели, че корекцията през януари и февруари е била очаквана, най-вече заради нерационалния растеж през месец декември. По думите му за това е допринесла и добре координираната медийна и политическа кампания за всяване на смут сред инвеститорите, до голяма степен с фалшиви новини.

Главният редактор на Chain.bg и водещият Димитър Вучев обсъдиха и един от най-актуалните проекти в крипто – Initial Coin Offering на венецуелското правителство за създаването на Петро. По-думите на Кръстев не можем да определим този проект като криптовалута, а по-скоро като токен, изграден върху чужда мрежа. Въпреки уверенията на венецуелското правителство, че всеки от токените, които ще бъдат продадени, са подсигурени с един барел от петрола на страната, подобна уговорка е прекалено съмнителна.

Вижте още: Венецуела пуска ICO за “Петро”

„Тази новина може да се разглежда и под друг аспект, а именно, че блокчейн технологията предоставя възможност за финансиране въпреки международните санкции, каквито са наложени на Венецуела“, обясни Кръстев.

Кръстев припомни за подобен проект от по-рано, в който шведска компания е планирала да използва блокчейн и биткойн, за да прехвърля капитали към техеранската стокова борса, където инвеститори да могат да участват и да инвестират, като по този начин се заобикалят санкциите.

„Това показва, че за новите технологии, каквито са криптовалутите, традиционните сакнции и банкови ограничения не важат по този начин или поне не са толкова ефективни“, допълни Кръстев.

Видеото от разговора вижте тук: