Една от най-големите български банки се отказа от обслужването на функциониращите в страната обменни бюра за Биткойн и други криптовалути. Действията на финансовата институция, вкарани в сила без предварително обявление, предизвикаха малка паника сред българското биткойн общество, най-вече поради опасенията от невъзможност за закупуване и продаване на най-популярната криптовалута срещу левове.

Анализът на ситуацията сочи, че тези страхове са неоснователни.

Варианти за купуване и продаване на биткойни продължават да съществувaт

независимо дали става дума за операции на частни лица през банковите им сметки, разкриване на банкови сметки в чужди държави, разкриване на сметки в онлайн финансови институции, OTC търговия (каквато съществува и у нас) и още други.

По-важното в случая е какво ни показва възникналата ситуация. От една страна собствениците на обменните бюра, повечето от които са направили много за популяризирането на криптовалутите в България, са се предоверили на този тип институции, падението на които предизвиква самата поява на Биткойн. Подържането на ликвидна сметка само в една банка, недоговарянето на специални условия в съответствие с предвидените финансови операции, а може би и други фактори могат да се отчетат като грешки на самите бюра.

Не е сигурно обаче дали дори и да бяха предвидили такъв сценарий, той би могъл да бъде избегнат. Именно поради изконния недостатък на съвременната банкова система, а именно собствениците на банковите сметки да не бъдат техни притежатели. По усмотрение на банката, достатъчно добре разписано в дребния шрифт, тя може да затвори, запорира или лимитира всяка една сметка, без с това да нарушава действащите нормативни актове. Ако това ви се струва прекалено, просто погледнете настоящата ситуация, в която една конкретна банка нагледно доказа, че

собствениците на сметките нямат контрол върху тях

Те могат да бъдат затворени без предупреждение или пък изгонени без посочване на причина. Стига да не нарушава законодателството, това, разбира се, е право на всяка частна компания – да подбира клиентите си.

И все пак, своеобразната “банкова ваканция” на Биткойн в България показва повече от всякога нуждата от съществуване на децентрализирани криптовалути. За огромна радост на всички участници в този технологичен проект, в системата на Биткойн няма кой да ви запорира средствата, нито пък да ви забрани да извършите транзакции с тях. Вие сте не само собственик, но и притежавал на собствените си средства, с което разбира се поемате и пълната отговорност за тях.

Каквото и да е развитието на тази миниистерия покрай българската “банкова ваканция” на Биткойн, то случилото се следва да затвърди още по-силно увереността ни в бъдещето на криптовалутите.