2017 г. ще остане като една от най-вълнуващите в историята на Биткойн. Най-популярната криптовалута успя да повиши цената си над 15 пъти само в рамките на една година, като само преди 12 месеца един Биткойн можеше да бъде закупен за едва 960 долара, срещу настояща цена от над 14 700 долара.

Макар този растеж да е далеч от рекордите на Биткойн в процентно отношение, то той успя да доведе валутата до обща пазарна капитализация от близо 250 млрд. долара срещу едва 15 млрд. долара по същото време преди точно една година.

Успехът на Биткойн обаче изглежда незначителен на фона на растежа в останалите криптовалути. 2017 г. определено бе годината на алтернативните койни или алткойните, водени от Етереум. Платформата за създаване на умни контракти стартира годината с цена на една монета от около 8 долара, докато днес тя се търгува за над 760 долара.

Третата най-скъпа като пазарка капитализация криптовалута Рипъл пък успя да повиши цената си 291 пъти, като стартира годината на 0.006240 долара, а днес се търгува срещу 1.85 долара.

Примерите в това отношение са безкрайни – достатъчно е да посочим, че общата пазарна капитализация на всички криптовалути без Биткойн преди една година бе малко над 2 млрд. долара, докато днес е над 350 млрд. долара.