Корейската комисия по финансов надзор е стартирала разследване местни държавни служители заради възможна манипулация на криптопазата. Това съобщава базираният в Сеуил новинарски сайт news1.kr.

Ръководителят на специализирания финансов орган Чой Хюнг-сик е заявил, че негови служители са закупили криптовалути и са ги продали точно преди подвеждащото изявление на местния правосъден министър Парк Санг-ки. Според корейски медии, скандалът в Южна Корея може да се разрасне, ако стане ясно, че правосъдният министър е участвал в умишлена манипулация на пазара.

Припомняме, че на 11 януари правосъдният министър Парк Санг-ки обяви, че ведомството му разработва работен проект за забрана на търговията с криптовалути и прекратяване на дейността на корейските борси, които генерират значителен обем от световната търговия.

На 12 януари офисът на президента Мун Дже-ин публикува съобщение, в което се извини на корейските граждани за объркването и подчерта, че забрана за търговията с криптовалути не се предвижда в краткосрочен период.

“Това е недопустимо поведение, което не взима предвид интересите на корейските граждани. Заявеното намерение за забрана на търговията с криптовалути от страна на министъра на правосъдието е подигравка с южнокорейците”, заявиха от основната опозиционна партия в страната Правилната партия.