Председателите на два от най-важните финансови регулаторни органи в САЩ направиха положителни изказвания за бъдещето на криптовалутите. Дългоочакваното им изслушване пред Сената бе внимателно следено от пазарите под съмнението, че САЩ могат да се присъединят към други страни, които предприеха рестриктивни мерки срещу търговията с криптовалути и платформите, в които се осъществява тя.

Това обаче не се случи, като председателят на Комисията по ценни книжа Джей Клейтън и председателят на Комисията за търговия на стокови фючърси Кристофър Джанкарло направиха премерени изказвания, в които не се обяви готовност за допълнително регулиране на криптопазара.

Според Кристофър Джанкарло криптовалутите са довели до нова дигитална ера във финансовите пазари и са променили начина, по който света гледа върху извършването на плащания и финансовите процеси, като “игнорирайки подобна иновация, няма да я накараме да изчезне, нито пък би било отговорно действие от страна на регулаторите”.

“Да не им навредим е несъмнено правилния подход към регулирането на тази технология. С правилния баланс на сигурни политически действия, регулаторен надзор и иновации в частния сектор, тази нова технология ще позволи на американските пазари да се развиват и да носят просперитет в икономиката”, допълни председателят на Комисията за търговия на стокови фючърси.

Председателят на Комисията по ценни книжа Джей Клейтън обърна внимание и на измамните проекти в сектора, като предупреди инвеститорите да не обръщат внимание на такива, които твърдят, че са получили одобрение от регулаторните органи.

Куриозен момент по време на изслушването беше обяснението на популярния в криптосредите термин HODL от страна на Кристофър Джанкарло към присъстващите сенатори, който можете да видите във видеото:

Финансовите регулатори допълниха, че дискусиите в американския конгрес относно най-разумното регулиране на криптосферата ще продължи.