Основната надежда за решение на проблема на Биткойн със скалируемостта вече е реалност. Светкавичната мрежа предлага възможност преодоляване на техническите ограничения за броя на извършваните трансакции и високите такси за тяхното осъществяване (вижте какво представлява Светкавичната мрежа).

Към момента на писане на тази статия в мрежата функционират приблизително 700 нода и над 1700 платежни канала. Капацитетът на възможните трансакции в мрежата пък е над 53 000 долара. Таксите за плащанията в мрежата пък са нищожни.

По презумпция Светкавичната мрежа трябва да се използва за микроплащания, включително и дребни покупки като чаша кафе, като това ще се случва почти мигновено и при пренебрежимо ниски такси.

Проектът за Светкавичната мрежа получи неочаквана подкрепа и от технологичения гигант Майкрософт. В своя позиция компанията определи варианта с увеличението на блоковете в основната мрежа на Биткойн като временно и неефективно решение за проблема с трансакциите. Вместо това специалистите от компанията виждат възможност за преодоляване на тези пречки чрез ” layer-two” решения, каквото е и Светкавичната мрежа.