Нови четири отцепвания от оригиналната мрежа на Биткойн предстоят в рамките само на месец. Това ще се случи чрез станалите модерни напоследък хард форк – значителна промяна на протокола, настъпваща при изкопаването на определен блок от мрежата на Биткойн.

По-рано това се случи през август, когато се роди Bitcoin Cash – най-голямата алтернативна мрежа, с цена от над $1500 за един койн към днешна дата. На 25 октомври тази година в отделна мрежа се отдели Bitcoin Gold, който се копае единствено с видеокарти, като към настоящия момент цената на един койн е $264.

В петък при изкопаването на блок 498888 ще се роди мрежат на Super Bitcoin, който обещава да направи „Биткойн отново велик“. За целта създателите на новата мрежа обещават имплементиране на умни договори, Lightning Network и какво ли още не.

Когато бъде изкопан блок 500000, което се очаква да се случи около Коледа, ще се появи мрежата Bitcoin Platinum, чиято цел пък била децентрализиране на миньорската дейност.

Краят на годината идва с Bitcoin Uranium, където ще се копае нов блок всяка минута и се планина засилване на анонимността.

След Нова година пък ще се появи Bitcoin Cash Plus. Това ще се случи при изкопаването на блок 501407 на 2 януари 2018 г. Копието на Bitcoin Cash предвижда създаване на блокове от 8 мб и копаене предимно с видеокарти.

Очакванията на анализаторите обаче са, че малка част от тези нови мрежи ще успеят да се наложат по подобие на Bitcoin Cash. Това се дължи най-вече на липсата на сериозни програмисти зад проектите.