Ако използвате активно мрежата на Биткойн, то няма как да не ви е направило впечатление, че трансакциите в нея са много по-бързи и по-евтини спрямо предходните няколко месеца. През месец декември 2017 г. средната цена за осъществяването на трансакцията достигна до рекордната си стойност от над 50$. Днес средната цена за преминаването на този трансфер се изчислява на по-малко от 2.5$, спрямо данните на bitinfocharts.com.

Нещо повече, мрежата на Биткойн достига близо до рекордно ниско количество биткойни заплатени за трансакции през последните две години. По данни на blockchain.info за последните 24 часа са под формата на такси са заплатени 52 биткойна. За справка в пиковия момент на 22 декември 2017 г. това количество е било 1496 биткойна. Съотнесено към тогавашната цена за един биткойн излиза, че потребителите на мрежата са платили над 25 млн. долара. под формата на такси за трансакции само на едно денонощие.

Разбира се, подобни финансови параметри се оказаха непосилни и абсурдни за повечето потребители на блокчейна на Биткойн и логично само месеци след този пик, цената на трансакциите поевтиня значително. Какви обаче за причините за това.

Вижте още: Какво е Светкавичната мрежа и как решава проблемите на Биткойн

Една от най-очевидните причини е по-слабото използване на мрежата. Отново по данни на bitinfocharts.com в пиковият момент през декември броят на трансакциите в мрежата за едно денонощие е достигнал до 490 000.  Поради все още нерешения проблем на Биткойн със скалируемостта на мрежата, подобен брой трансфери се оказва прекалено голям и предизвиква повишение на цената на една трансакция, за да попадне тя в изкопания блок. Далеч обаче не можем да посочим този елемент като основна причина, тъй като за последното денонощие броят на биткой трансакциите е бил 233 000 или по-малко от два пъти под пика, докато цената на един трансфер, както отбелязахме, е поевтиняла 20 пъти.

 

За по-ниските такси допринася и самата цена на биткойна, която към 22 декември 2017 г. е била над 13 000$, докато сега гравитира около 11 000$. Едва ли това обаче е достатъчна причина.

Сред по-сериозните фактори за резкия спад в цената на трансакциите е все по-явното налагане на протокола Segregated Witness (SegWit). Най-просто SegWit позволява разделяне на биткойн трансакциите на два отделни сегмента, които се изпращат в мрежата и се съединяват в при получаването им.

Въпреки от упоритата съпротива на ключови участници в екосистемата на Биткойн, включително и от най-влиятелните миньорски организации, новата технология вече превзе 1/3 от всички траснакции в мрежата. Едни от най-големите борси за търговия на криптовалути, като Coinbase и Bitfinex обявиха, че активират протокола, с което автоматично намаляват и таксите за трансфер на биткойни от и към сайтовете си. Това предизвика вълна и към борсите за алтернативни валути, които също се надпреварват да намаляват таксите си.

Вижте още: Coinbase и Bitfinex въвеждат SegWit

Ще завършим тази статия с още един, относително подценяван момент в рязкото намаляване на таксите за трансакции в биткойн мрежата, а именно групирането им. Досега борсите за криптовалути се принуждаваха да вкарват в блокчейна всяка една трансакция на свой потребител, независимо колко малка или голяма е тя. Платформата за обмен на валути Shapeshift обаче обяви, че е стартирала процес на групиране на трансакции. Така, вместо блокчейнът да се задръства от многобройни трансакции, в него се изпращат групирани такива. Макар да не е ясно официално каква част от борсите използват подобна практика, явно и тя оказва влияние за по-ниските цени на трансакциите.