Нова решителна стъпка за Биткойн към глобалната търговия. След като в началото на годината американската SEC (Securities and Exchange Commission) отхвърли възможността за създаване на ETF (Еxchange-traded fund) по инициатива на братята Уинкълвос, нови шест предложения са изпратени към финансовата комисия, като този път те идват от една от най-големите борси за деривати – чикагската Cboe Global Markets.

По същество създаването на ETF-и ще позволи на крупни инвеститори, сред които държавни и пенсионни фондове, да инвестират част от портфолиото си в най-популярната криптовалута. Ако подобен фонд бъде създаден, акциите му ще могат да се търгуват в най-големите борси по света. През месеца март предложението бе отхвърлено със спорното твърдение, че пазарът не е достатъчно регулиран и финансовия надзорник в лицето на SEC не може да защити инвеститорите от измами. Така на практика от Комисията отказаха да регулират пазара с обяснението, че той не е достатъчно регулиран.

Cboe Global Markets кандидатства пред комисията с шест фонда – First Trust Bitcoin Strategy ETF, First Trust Inverse Bitcoin Strategy ETF, REX Bitcoin Strategy ETF, REX Short Bitcoin Strategy ETF, GraniteShares Bitcoin ETF, GraniteShares Short Bitcoin ETF. Увереността на чикагската борса за осъществяването на тези идеи идва от успешното стартиране на търговия с фючърси за Биткойн през последните седмици.