Продължителният спад в цената на Биткойн, известен като мечи пазар, стартирал от самия край на 2017 г. и продължаващ до днес, може би е към края си. За половин година цената на най-популярната криптовалута се срина от приблизително 20 000$ до малко над 6000$ към днешна дата.

Причина за оптимизмът в очакванията за цената на Биткойн е новина от Япония. Печално известната борса за криптовалути Mt. Gox, станала обект на хакерска атака в края на 2013 г., спира да разпродава биткойни срещу фиатни пари. Преди близо пет години от Mt. Gox бяха откраднати общо 850,000, като това предизвика срив на пазара и тогавашната цена, както и продължилия близо две години мечи пазар.

Скандалът придоби правни очертания, когато японските власти назначиха свой представител, който да стартира процедура по обезпечаване на ужилените клиенти на борсата. За целта в края на миналата година властите започнаха да разпродават големи количества биткойни от резервите на борсата, което е сочено за една от вероятните причини и за настоящия мечи пазар.

На 22 юни назначеният от японските власти Нобиаки Кобаяши обяви край на разпродажбата. Вместо това Mt. Gox ще продължи да се разплаща с кредиторите си директно в биткойн.

Очакванията са, че след спирането на разпродажбата от Mt. Gox цената ще се стабилизира, след като търсенето ще вземе превес над предлагането.