Руски предприемачи планират мащабна инвестиция, която ще постави под въпрос господството на китайските миньори в биткойн мрежата. Новината бе публикувана в Bloomberg и според нея дружество, в което съсобственик е един от близките съветници на президента Владимир Путин, планира да набере капитал от 100 млн. долара, които да бъдат вложени в миньорска дейност, съизмерима с тази на големите китайски компании.

За целта ще бъде използван популярния през последните месеци модел на Initial coin offering (ICO), а името на токенът, който ще получат инвеститорите в проекта е Russian Miner Coin. Според оповестената до момента информация притежателите на тези токени ще получават до 18% от печалбата, която компанията генерира от миньорската дейност.

Проектът генерира внимание най-вече поради участието на Дмитри Мариничев в него, който е съветник на президента Владимир Путин по интернет въпроси. По неговите думи Russian Miner Coin ще използва нов вид компютърни чипове, произведени в страната, с което ще минимизира разхода на електроенергия, необходим за изкопаването на криптовалути.

“Русия има потенциал да достигне до 30% глобален дял от миньорската дейност”, коментира Мариничев и добави, че 10 млн. долара от събраните по време на ICO-то ще бъдат отделени за разработване на новата технология.

Още един аргумент в полза на Russian Miner Coin е по-ниската цена на тока в Русия спрямо Китай. По време на презентация в Москва Мариничев изтъкна, че цената на потребителския ток в Русия е около 80 копейки за киловат часа или 1.3 цента.

Преди да разработи своя собствена технология, RMC планира да използва чипове на компанията Bitfury, която произвежда оборудване за добив на криптовалути и притежава миньорски пулове в Грузия и Исландия.