*Fear, uncertainty and doubt – Страх, несигурност и съмнение

Новина, публикувана от американската финансова телевизия Bloomberg, предизвика паника на криптопазара и свали цената на един биткойн до под $10 000.

В първоначалния си вариант новината гласеше, че американските финансови регулатори са изпратили миналата седмица призовка на базираната в Хонг Конг борса за криптовалути Bitfinex и компанията Tether, създавала виртуален токен, еквивалентен на цената на американския долар.

Tether се използва масово от борсите за криптовалути, особено тези, които не предлагат търговия срещу фиатни пари, като целта му е да предостави на потребителите възможност за търговия с американския долар.

По план Tether трябва да разполага с точно толкова количество американски долари, колкото токени “напечатва”, но през последните месеци витаят съмнения, че това не отговаря на истината. Според източниците на телевизията компанията трябвало да докаже на американските регулатори, че разполага със средствата, срещу които е издала токените.

След първоначалното публикуване на новината обаче Bloomberg я коригираха, добавяйки, че призовката е изпратена на 6 декември 2017 г. или преди близо 2 месеца. Медията се позовава на запознат с материята източник, като й е отказан коментар по въпроса от страна на компанията Tether.

Според анализатори на криптопазарите публикуването на старата новина съвпада подозрително с нарастването на “short” позициите в Bitfinex или иначе казано някой залага цената на Биткойн да се срине в дните, предхождащи “новината”.