Coin of the week е поредица, в която Chain.bg ще ви запознава с основните характеристики на най-популярните алтернативни криптовалути. Стартираме с т.нар. крал на алткойните – Етериум.

Преди да се запознаем с Етереум, първо трябва да разберем как работи интернет. В днешно време личната ни информация и пароли, както и данните за финансовото ни състояние се съхраняват в облачни услуги или сървъри на компании като Амазон, Фейсбук или Гугъл. Подобен модел е особено удобен, тъй като компаниите инвестират в екип от специалисти, които да съхраняват тези данни и по този начин спестяват разходи.

Заедно с това удобство обаче идват и рисковете. Както многократно сме се убеждавали, хакери или дори правителства могат да добият контрол върху вашите данни, без дори да го подозирате. По този начин могат да откраднат, разпространят и дори променят ваша важна лична информация.

Етереум е едно от възможните решения на централизацията – “първичният грях на интернет”. Докато целта на Биткойн е да разбие монопола на онлайн банкирането и системи като Пейпал, тази на Етереум е да използва технологията блокчейн, за да измести доверената трета страна – тези, които съхраняват данните и ги правят уязвими.

Накратко – Етереум иска да бъде Световен компютър, който да децентрализира настоящият клиент-сървър модел. Чрез Етереум, сървърите и облачните услуги се заместват от хилядите т.нар. “нодове”, които се задействат от доброволци по цялото земно кълбо.

Когато например използвате магазинът за приложения във вашия смартфон, то вие разчитате на трета страна, която да съхранява информацията за кредитната ви карта, историята на покупките и други лични данни, някъде там, на сървъра на тази трета страна.

Дори самият избор на приложения не е ваш, макар и вие да ги купувате. Той се предопределя от друга трета страна, независимо дали ще е Гугъл или Епъл, която решава кое ви е позволено да притежавате и кое не.

Целта на Етереум е да се избегнат тези трети страни, като контролът да бъде върнат върху потребителите и авторите на приложенията.

В следващата статия ще ви представим как работи системата на Етереум и по какво се различава от тази на Биткойн.