Нарастването на популярността на Биткойн и криптовалутите като цяло не е правопорпорционално на разбирането за тях. Въпреки, че днес материята привлича вниманието на много повече хора, отколкото преди година или две, голяма част от тях продължават да имат фундаментални пропуски в познанията си за това какво представлява Биткойн и финансовата система, която най-популярната криптовалута предлага.

От една страна това се дължи на традиционното по-трудно възприемане на новите технологии, което съпътства всяка технологична или финансова иновация. За създаването на неверни митове около естественото на Биткойн обаче допринасят и хора, пряко заинтересовани от демонизирането на криптовалутите, независимо дали става дума за банкери, легендарни инвеститори, шефове на световни технологични гиганти или държавни регулатори.

Това е и причината chain.bg да ви представи три от най-популярните и неверни митове за Биткойн.

 

  1. Биткойн е анонимен

 

Докато твърдението на създателя на Биткойн Сатоши Накамото, че криптовалутата предлага някаква форма на поверителност, тъй като трансакциите не се публикуват с истинските имена на участниците в тях, а чрез криптографски псевдоними, то всеобщото разбиране, че Биткойн е анонимен, е тотално погрешна.

По същество Биткойн представлява глобален регистър, в който се записва всяка една трансакция, направена в мрежата, още от изкопаването на генезис блока и поставянето на началото на криптовалутата. Така както всяка една банка съхранява информация за извършените от вас трансфери, така и системата на Биткойн го прави, като вместо името ви, тя записва вашия биткойн адрес.

Разликата между двете е, че за разлика от банковите институции, Биткойн предоставя прозрачност, но не и контрол, тъй като не съществува трета страна, която да може да спре или обърне направената от вас трансакция.

(За разликите между Биткойн и истински анонимна валута като Монеро можете да прочетете ТУК)

С разбиването на мита за анонимността се опровергава и следващия такъв, а именно:

 

  1. Биткойн се ползва предимно за незаконни дейности

 

Демонизирането на криптовалутите не може да мине и без опит за обвързването им към нелегални дейности, било то в услуга на наркотрафиканти, терористи или обикновени мафиоти. Логично е да предположим, че гореизброените ще използват биткойн за разплащания, най-вече поради липсата на доверена трета страна посредник, независимо дали става въпрос за банка или друга институция.

Поради изброената по-горе прозрачност и публичност на трансакциите Биткойн се оказва твърде неподходящ за работата на престъпните организации. Анализът на трансферите в системата на Биткойн се оказва изключително ефективен за правоохранителните органи при издирването на престъпници. Дори повече, вече съществуват редица частни фирми, които предлагат помощ в анализирането на блокчейн и предотвратяването на незаконни дейности.

Ако това не ви стига като доказателство за разбиване на мита, достатъчно е да си припомним Silk Road. Най-популярният сайт за пазаруване на наркотици и други незаконни стоки бе разбит през 2013 г., като очакванията бяха, че това ще доведе до драстично намаление на броя на трансакциите в системата на Биткойн, който бе използван от Silk Road като платежно средство. Точно обратното, броят на трансакциите почти не намаля след затварянето на сайта, а цената на криптовалутата успя да се възстанови в рамките на дни.

 

  1. Правителствата могат да спрат Биткойн по всяко време

 

Идеята, че може да бъде създадена глобална децентрализирана валута, която не попада под пряката власт на нито едно правителство или организация, продължава да бъде трудна за възприемане от мнозинството от хората. Затова не е учудващо, че един от най-популярните митове е този за “спирането на Биткойн” от правителствата и прекратяването на проекта.

През последните години емпирично бе доказано, че системата на Биткойн може да бъде дискредитирана, регулирана, дори криминализирана, но не и спряна. Това се дължи на нейния децентрализиран характер, благодарение на който дори да бъде упражнен контрол върху един участник в мрежата, останалите остават незасегнати.

Единственият начин за упражняване на ефективен контрол от държавни и друг вид институции върху Биткойн е чрез входа и изхода в системата. Те могат да осъществят банков контрол, с който да ограничат възможността за обмен на биткойни срещу конвенционални валути, което макар по същество да не компрометира системата на криптовалутата, би могло да направи използването й по-трудно. В описания тук случай обаче си проличават по-скоро недостатъците на съвременната финансова и банкова система, която дава възможност за контролиране на потребители от централизирани органи, отколкото тези на Биткойн.

(За “банковата ваканция” на Биткойн в България може прочетете ТУК)

 

Разбира се, с това не се изчерпват митовете за Биткойн и криптовалутите. С неизбежното нарастване на популярността им ще продължи и налагането на неверните разбирания за това как функционират те, но същевременно все повече хора ще могат все по-лесно да ги опровергават.