Шести ден България е без функциониращ Търговски регистър. Системата на Агенцията по вписвания към Министерството на правосъдието блокира преди близо седмица, като и досега няма официално становище какво е предизвикало проблема. Към момента се отхвърлят опасенията за загуба на информация, щетите от която трудно биха могли да бъдат изчислени. За пропуснатите ползи на фирмите, които не могат да оперират с Търговския регистър едва ли има нужда да споменаваме.

Шести ден без търговски регистър? На седмия идва Блокчейн. Технологията, основана на най-популярната криптовалута Биткойн, предлага ефективно решение на подобен тип проблеми и практически отхвърля възможността за възникването им. Вместо информацията от Търговския регистър да бъде складирана на централизирана база данни, лесно податлива на технически гафове или хакерски атаки, възможно е това да се случи върху система от децентрализирани верификатори, каквото представлява блокчейн. Това не само ще подсигури данните, но и ще гарантира тяхната публичност и защита срещу манипулации.

На това мнение са и властите в Дубай, които по-рано тази година обявиха стартът на проект за разработване на Търговски регистър върху блокчейн технология. Платформата Dubai Blockchain Business Registry се разработва съвместно с инициативата Smart Dubai и IBM. Целта на дубайските управници е да създадат сигурна и лесна за опериране бизнес среда, която да подпомага включително и чуждестранните инвестиции в емирството. Платформата е част от стартиралата през 2016 г. Dubai Blockchain Strategy, която планира преминаване на всички държавни услуги върху блокчейн до 2020 г.

Нещо повече – блокчейн технологията позволява не само сигурно съхраняване на информацията, която събира Търговския регистър, но и цялостна услуга за регистрация на фирми. Подобна технология неотдавна бе представена блокчейн базираната компания Proxeus в партньорство с IBM и други компании. По време на конференцията DigitalSwitzerland бе демонстрирано как може да бъде регистрирана компания в рамките на едва три часа, вместо необходимите в Швейцария между 4 и 6 седмици.

За целта се използват т.нар. „умни договори“, които дигитализират нуждата от юридическа и нотариална заверка за регистриране на фирмата, ускорявайки неимоверно този процес. Тъй като блокчейн технологията няма нужда от трета доверена страна, за да потвърди дадена трансакция, банките ще могат да верифицират наличието на капиталовите средства, нотариусът да гарантира, че нужните документи са представени, а Търговския регистър, че всичко е законно, при това в рамките на часове.

С оглед на трудната седмица за българското Министерство на правосъдието и системата на родния Търговкси регистър, Блокчейн решенията са нещо, което не бива да се пренебрегва.