Ако сте нов в криптопространството, няма как да не ви е направило впечатление, че голяма част от по-опитните потребители се изказват негативно за една от най-популярните и скъпи (по критерий пазарна капитализация) криптовалути – Рипъл.

В тази статия Chain.bg ще ви представи някои от най-популярните аргументи, поради които “всички мразят Рипъл”.

  1. Рипъл не е блокчейн

Поне не и в традиционния смисъл на думата. По същество блокчейн технологията представлява съвкупност от три основни елемента – криптографски ключове, децентрализирана мрежа и протокол, който да обслужва тази мрежа. На този принцип действа и Биткойн. Системата на Биткойн е изключително амбициозна, тъй като позволява на всеки да притежава криптографски ключове, на всеки да се присъединява към мрежата, да поддържа нод или да стане миньор, дори да допринася с промени в протокола.

Ситуацията при Рипъл не е такава. С цел присъединяване към иновацията на Биткойн, поддръжниците на Рипъл често го наричат “permissioned blockchain” или блокчейн с разрешение за достъп. Това означава, че нищо от изброените по-горе предимства в децентрализацията на Биткойн не присъстват в тази валута. Създателите на валутата решават кой да получи достъп, кой да валидира трансакциите в мрежата, кой да допринася за кода, върху който е изградена системата. Според мнозина тази система наподобява много повече най-обикновена база данни, отколкото блокчейн.

  1. Рипъл е централизиран и изкопан предварително

За разлика от Биткойн, Етериум и мнозинството от останалите криптовалути, Рипъл е от т.нар. “premined” монети. С най-прости думи това означава, че всички единици от криптовалутата вече са създадени и не се осъществява миньорска дейност за добиването им. Само по себе си това не е лошо, тъй като съществуват различни начини за дистрибуция на дигиталните валути.

В случая на Рипъл обаче 20% от създадените койни или общо 20 млрд. единици са запазени за създателите на проекта. При настояща пазарна капитализация от около 80 млрд. долара, това означава, че създателите държат монети на стойност близо 16 млрд. долара. Това държи пазарът на Рипъл в постоянна зависимост от създателите на валутата, които могат да го сринат и манипулират във всеки един момент.

Ако това не ви се струва достатъчно лошо, то е важно да знаете, че останалите 80 млрд. койна са дадени на компанията Ripple Labs, която трябва да осъществи дистрибуцията сред потребителите. Към днешна дата по-малко от 50% от тези монети все още са в притежание на компанията, като циркулиращият брой койни се изчислява на 38,739,142,811 по данни на coinmarketcap.com.

В заключение може да кажем, че Рипъл е изключително централизирана валута, което не се вписва в цялостната концепция на криптовалутите.

  1. Рипъл е любимец на банките

Още от самото си създаване през 2012 г., Рипъл е любимец на традиционните финансови институции, включително и търговските банки. Основна причина за това е ненарушаване на принципите на централизация на финансовата система, като същевременно се използва иновативната блокчейн технология. Потвърждение за това е и новината отпреди дни, че финансовият гигант MoneyGram ще използва Рипъл за осъществяване на международни финансови трансфери.

За да се разбере корелацията между любовта на банките и омразата на потребителите към Рипъл, трябва да се обърнем към основите на създаването на криптовалутите. Проектът за първата такава – Биткойн, се появява през 2008 г. по време на световната финансова криза, причинена именно от централните и търговски банки, а първият изкопан блок в системата е на 3 януари 2009 г., последван от съобщение за втори “спасителен план” с публични средства за закъсалите търговски банки в САЩ. Дълбоко в идеологията на Биткойн стои именно желанието за промяна на съществуващата финансова система, каквато Рипъл не предлага.

 

Това са само част от причините, поради които мнозинството  потребителите на крипто мразят или поне не харесват Рипъл. Със сигурност технологията притежава и своите предимства, които не са обект на тази статия. Нека тя да не бъде възприемана и като инвестиционен съвет.