2017 г. донесе огромен растеж в сферата на криптовалутите, но кои са най-големите победители в тази своеобразна надпревара. Chain.bg ви представя криптовалутите, които успяха да повишат стойността си рекордно стойността си в рамките на календарната година.

Според справка на изданието qz.com със забележителен финален спринт тази класация се оглавява от валутата Рипъл. Тя е повишила стойността си с над 36 000% само за 12 месеца, с което действително засрамва приковалият вниманието на всички Биткойн, който бележи ръст от „едва“ 1300% за 2017 г., Въпреки недолюбването на Рипъл от голяма част от феновете на крипто, най-вече поради централизирания й характер и обвързаността с традиционните банки, то никой не може да отрече доминацията на валутата от спекулативна гледна точка.

Сред най-добре представящите се валути на 2017 г. се нарежда и NEM, за който chain.bg вече публикува две статии (вижте тук и тук). Според qz.com за календарната година токените на блокчейн платформата са повишили стойността си с над 29 000%.

Тук обаче ще си позволим да не се съгласим с колегите от qz.com, тъй като в тяхната класация липсва истинският победител, а именно Raibloks. Появила се на криптопазара в началото на март при цена от $0.009, базираната на DAG технологията валута днес се търгува срещу около $27. Това означава, че всеки вложен лев при най-ниската цена на Raibloks към днешна дата ще би ви донесyъл 3000 лв.

В класацията липсват и други големи победители, като Pivx например, който в рамките на календарната 2017 г. е успял да повиши стойността си над 1700 пъти.