Затъналата в икономическа криза социалистическа държава Венецуела пуска държавно ICO. Новината беше официално обявена от вицепрезидентът Тарек ел Айсами, като предварителната публична продажба на валутата “Петро” вече стартира.

“Днешният ден ще влезе в историята. Венецуела стана първата страна, която пусна в продажба своя криптовалута, обезпечена със собствени резерви и природни богатства”, посочи Ел Айсами в ефира на националната телевизия. По думите му на сайта на правителството има указания как се купува петро и кой може да го прави.

Президентът Николас Мадуро обяви, че ще бъдат пуснати общо 100 милиона единици от нея, от които 82,4 милиона ще бъдат достъпни за инвеститорите. Цената на един петро ще бъде около 60 долара, колкото струва в момента и един барел венецуелски петрол.

Според мнозина анализатори проектът е обречен на пълен провал. Причината е, че се предвижда криптовалутата да бъде централизирана и под контрола на венецуелското правителство. Т.нар. й обезпечение също зависи само и единствено от волята на властите в страната. Всъщност Петро няма да бъде отделна криптовалута, а просто ERC20 токен върху системата на Етереум.