Светът на криптовалутите далеч не се изчерпва с Биткойн и Етериум, макар именно тези два проекта да привличат голяма част от общественото внимание. В действителност съществуват хиляди криптовалути и зад немалко от тях стоят сериозни и перспективни проекти. Chain.bg публикува текст на колегите ни от общността NEM Blockchain Bulgaria, в който ще бъдат представени най-общи параметри на проекта NEM, развитието на цената на монетата му през последните дни и месеци, както и какво приложение може да има той в съвременния технологичен свят.

Подчертаваме, че това не е препоръка за инвестиция, като всяка такава ВИНАГИ трябва да бъде базирана на ваше собствено проучване и спазвайки риск мениджмънт.

“През последните дни цената на NEM (XEM) скочи с почти 15-30%. По-важното е, че за тази монета се счита, че има реален потенциал в блокчейн пространство. Въпреки това доскоро XEM не успя достойно да се покаже, но през последните няколко месеца тази тенденция изглежда се променя.

 В момента XEM се продава на цена от 0.53 долара за монета. Това наистина е значителна стойност в сравнение с щатския долар, въпреки че през юни тази година монетата регистрира по-високи нива от сега спрямо Биткойн, но за улеснение ще се придържаме към курса на щатския долар. Правим сравнение с американския долар, защото в този случай е възможно да се покаже по-точно отражение на стойността по отношение на пазарната капитализация.

 Така в началото на тази година монетата струваше $ 0.003. В началото на ноември цената му се повиши до $ 0.17. Както вече бе отбелязано по-горе, сега неговата стойност е $ 0.53 за монета. Това е невероятен скок, който показва нарастващото внимание на крипто общността към XEM.

 На първо място си струва да разберем какво наистина е NEM. NEM е името на блокчейн технология, която бе разработена (и сега се поддържа и популяризира) от NEM Foundation. Монетата XEM е токен, който се използва за плащане на такси за транзакции в блокчейна. В известен смисъл тя прилича на Етериум, тъй като е предназначена да използва така наречените умни договори и от своя страна да създаде самостоятелен оперативен модел.

Основната й разлика от Етериум обаче е, че тя съчетава централизирани и децентрализирани решения. Това значително подобрява интеграцията (и удобството) на съществуващите корпоративни системи. С други думи, ако една компания иска да приложи блокчейн технологии и да включат в своите операции смарт договори, тя може да използва Етериум, но в този случай, е необходимо да се промени тяхната архитектура. От друга страна, тя може да използва NEM просто като свърже текущата си архитектура към публичния блокчейн.

 NEM също така позволява интеграция с частен блокчейн, така че компанията може да създаде частна мрежа с помощта на NEM, а след това да ги интегрира от една страна в собствените си системи, а от друга страна с обществената мрежа. Това дава възможност за лесно интегриране на безопасността, както и проверка и отчетност, които се прилагат в обществена мрежа.Така че, ако имате нужда от пълна децентрализация, можете да използвате Етериум. Ако сте готови да приемете определена степен на децентрализация, можем да предположим, че по-голямата част от компаниите ще избере NEM, тъй като това решение е по-добро, по-лесно, по-евтино, по-удобно и по-безопасно.

За какво е нужен XEM?

Всяка компания може да изгради своята оперативна структура, като използва технологията NEM и може да я настрои с помощта на смарт активи (Smart Assets). За да изпълнявате тези функции на Smart Asset, се изисква определено количество XEM.

Как това влияе върху текущата и бъдещата стойност?

Колкото повече компании използват NEM, за да управляват своите дейности – толкова повече ще бъдат необходими токени XEM за плащане, което от своя страна ще допринесе за ръста на цената. По този начин, тъй като технологията блокчейн става все по-неразделна част от бъдещата индустрия, ние вярваме, че XEM може да стане един от истинските победители в крипто надпреварата. И това означава, че текущите цени могат да бъдат невероятно ниски в сравнение с бъдещата капитализация.”

Допълнителна информация за проекта NEM можете да откриете на следните линкове:

Официален сайт: https://nem.io/

Bitcointalk announcement: https://bitcointalk.org/index.php?topic=654845.0

Coinmarketcap: https://coinmarketcap.com/currencies/nem/#charts