В своя предишна публикация Chain.bg ви запозна с основните на блокчейн проекта NEM и възможността за приложение на технологията в реалния сектор. С помощта на приятелите ни от NEM Blockchain Bulgaria ви представяме потенциала на проекта да предизвика революция в управлението на данните в здравния сектор.

“В тази публикация се обсъжда потенциала за използване на публичен или частен блокчейн NEM за управление на данни в здравния сектор. Това може да доведе до няколко важни предимства:

  • Контрол на достъпа до пациента;
  • Усилена защита на данните;
  • Подобрен обмен на данни за пациентите;
  • Повишен брой налични данни;
  • Нови възможности за медицински изследвания;
  • Добавяне на данни от преносими сензори;
  • Добавяне на резултатите от лечението на пациента (PROM);

Варианти за използване

Хана е с хроничен диабет; тя трябва редовно да посещава болницата и терапевта (GP), за да наблюдава състоянието на болестта си. Контролът включва няколко кръвни теста и годишен преглед на зрението. В допълнение към редовните проверки, тя също така инжектира инсулин ежедневно с последващи измервания на кръвната захар. Освен това тя също използва фитнес тракер за проследяване на физическата активност и съня. Хана генерира много данни, така че е трудно те да се следят и също така е трудно да се следят хората, които имат достъп до тях.

Добре разработен блокчейн за медицински контрол може да реши много от проблемите й. Всички нейни устройства са свързани с блокчейн, качвайки измерванията във веригата. Тя може да разглежда всичките си данни от едно приложение. Данните, които тя създава и данните от болницата вече са лесно достъпни. Освен това, тя може да преглежда и контролира кой има достъп до коя част от данните й. Може би тя би искала да сподели нощните данни с лекуващия лекар. От друга страна, тя може да не иска да споделя резултатите, получени от други професионалисти (психично здраве / предавани болести / лечение на наркотици), тъй като това може да не е от значение за лечението на нейния диабет.

Подготовка

Технологията блокчейн може да промени и подобри начина за използване и споделяне на данни между пациенти. Обменът на данни между здравните заведения е сложен процес и в резултат на това данните не винаги могат да бъдат достъпни за медицински работник, лекуващ пациента.

Освен това пациентът не може често да контролира личните данни за здравето и не участва в определянето на това, кой има достъп и към каква част от информацията. В идеалния случай пациентът ще може да контролира данните си и по този начин ще се увеличи възможността за участието му в по-нататъшно лечение. Много пациенти вече измерват широк диапазон от тези показатели на заболяването, като жизнено важни показатели, спазване на графика за приемане на лекарствата, физически упражнения, качеството на съня, физическото функциониране, диета, настроение и качеството на живот. Тези данни обаче не винаги се използват от лекуващите лекари поради технически затруднения при обмена на тези данни.

Как можем да използваме платформата NEM

Блокчейн технологията има потенциала да се справи с много от тези проблеми при управлението на данните от медицинския контрол, особено публичната или частна платформа NEM е подходяща за централизирано управление на здравните данни. Концепцията се състои в използването на договори с няколко подписа за контрол на достъпа до управление на данни и криптиране на данните, за да се осигури поверителност и контрол на здравните данни.

Освен това блокчейн е идеална платформа за независима база данни за различни доставчици на услуги и потребители за споделяне на съдържание. NEM работи чрез JSON REST API, което означава, че всяка компания със собствена специализирана система може лесно да се свърже с NEM протокола за споделяне на данни, като същевременно остане напълно защитена. В този случай NEM предлага сигурна и криптирана среда за междуплатформен обмен.

Пациентът ще има пълен достъп до данните си и ще контролира кои лица/институции ще получат данните. Пациентът може да установи права за достъп и да посочи кой може да чете и записва данни за здравето в неговия профил. Този контрол на достъпа може да се приложи към приложение, използвано извън мрежата. Приложението ще позволи на пациента да знае кои лица/институции имат достъп до данните и да позволи на пациента да зададе нови разрешения и да отмени вече издадените разрешения и/или да направи ограничени сесии за разглеждане на данните.

Тази концепция ще осигури прозрачност и ще позволи на пациента да взема решения относно това какви данни за здравето се събират и как се споделят данните между съответните физически лица/институции.

В един модел за записване на здравни досиета въз основа на блокчейн, когато служител на здравеопазването има достъп до здравните данни на пациента, той запитва данните от блокчейна и използва ключ, свързан с профила, в комбинация със SALT, за да дешифрира данните. Междинният софтуер от второ ниво може да действа като допълнителна форма на криптиране на данни, криптирани с помоща на SALT, който е ограничен във времето. Служител на здравеопазването може да използва индивидуално приложение за преглед и анализ на данните. Запитването на блокчейна се основава на API и това ще позволи на всяко софтуерно приложение да взаимодейства с блокчейна. Това означава, че болница, използваща системата на EHR, може лесно да интегрира своята система с блокчейна NEM.

В друг модел архитектурата е изградена на базата на криптография, мозайки ( NEM токени) и контракти с няколко подписа, достъпни чрез NEM протокола. Договор с няколко подписа позволява на няколко лица да администрират дейността на един профил, да контролират активи от една сметка, като например мозайка, или да създават допълнителни договори. Мулти-подписът на NEM създава договор, който възлага правата и привилегиите на конкретен профил на други профили; този договор може да бъде редактиран. Можете да създадете договор с няколко подписа по такъв начин, че няма необходим брой подписи за подписване на транзакцията. Това се нарича m-of-n, където m може да бъде всяко число равно или по-малко от n. В блокчейн архитектурата на медицинския контрол можем да използваме договор с 2-of-n мулти подпис.

В този случай пациентът ще контролира два ключа в договора и всяко здравно заведение, включено в договора, свързано с профила на пациента, ще има един ключ. Това означава, че пациентът ще контролира профила си, защото ще има необходимия брой ключове за редактиране на договора. Здравните организации ще могат да виждат информацията в профила (например кодирани съобщения) и да инициират транзакции. Пациентът ще трябва да подписва съвместно транзакциите, инициирани от други обекти, но това може да бъде конфигурирано автоматично или в рамките на определени правила на примерно ниво извън мрежата.

Новите данни ще се съхраняват в блокчейна по следния начин: пациент или здравна организация с поне един ключ, който е свързан с пациентски акаунт с няколко подписа, стартира транзакция, изпраща мозайка от данни с включени данни като съобщение. Съобщението ще бъде криптирано, а ключът за декриптиране ще бъде изпратен обратно в профила с няколкото подписа чрез друга транзакция. Когато транзакцията с данните-мозайка е съвместно подписана ръчно или автоматично, транзакцията се изпраща в профил, свързан с конкретния тип данни. Това гарантира, че само лица/институции, които имат достъп до акаунт на пациентa с няколко подписи, могат да четат данните за пациентите чрез декриптиране на ключ(а/овете). На практика пациентът ще контролира няколко профила с няколко подписи – всеки профил ще бъде разпределен за определен тип данни. Такава архитектура ще позволи да се разграничи достъпът до различни видове данни между доставчиците на здравните услуги.

В друг модел данните могат да бъдат криптирани с помощта на Shamir’s Secret Sharing модел. При този метод всеки запис на данни може да бъде изпратен с няколко парола. Индивидуалната парола може да бъде само за този ред данни и съобщения или пароли, които са включени за няколко съобщения и следователно да отключат няколко блока съобщения. Този пример може да се използва за свързване на няколко съобщения към категорията на лекар, болница или медицински регистър. Така например, пациент, който иска даден лекар да види определената информация, може да включва таен ключ на лекаря във всяко съобщение. Или в случай, че един пациент е имал много лекари в много региони за дълъг период от време, те биха могли да имат една парола, която да отключва всички съобщения за тези, които са специфични за здравословните проблеми.

В някои случаи пациентът не може да прави записи поради здравословното си състояние. В случай, че пациента не е способен да се движи или е в кома, необходимото разрешение за достъп в случай на спешни ситуации, когато пациентът не може да одобри правата на нови потребители за четене и преглеждане на данни, може да бъде одобрен от доверено лице. Довереното лице може да има допълнителен чифт ключове и процедурата по спешност може да се ръководи от местното законодателство.

Данните с големи обеми, като медицински изображения, не са подходящи за съхраняване в блокчейна. Това може да се реши, като се добави “lake storing encrypted data”, съхраняващи кодирани данни с линкове в блокчейна, съдържащи ключовете за декриптиране. Data lakes са изключително мащабируеми и могат да съхраняват голямо разнообразие от данни, като изображения и времеви редове.

Друго практическо решение, което вече се използва в някои блокчейн проекти, е прилагането на горните методи с IPFS (технология на разпределена файлова система), където всеки файл се съхранява в криптирана форма на разпределени сървъри, хоствани от доставчици на здравните услуги и не може да бъде получен към тях достъпен без линк към парола за декриптиране на данните. Те могат да бъдат шифровани или защитени, като се използват горните методи, за да се гарантира конфиденциалността и сигурността.

Забележки

Потенциалът за по-добър контрол върху данните за здравните организации е огромен. Секторът на здравеопазването е известен като консервативен по отношение на структурните промени. Искаме да се надяваме, че тази статия и подобни идеи могат да станат пример и да покажат, че вече могат да се използват работещи и доказани технологии, такива като NEM, за прилагане на “Блокчейна в медицинския контрол”.

Приложения работещи върху NEM

Една от тaкива компании се намира в Индия, тя е специализирана в AI, Big Data, Blockchain и IoT. RapidQube Digital Solutions вече работи върху прототип, изграден върху NEM блокчейн, който изпълнява усъвършенстваното медицинско приложение.

Приложението им използва протокола NEM, за да позволи на пациентите да споделят селективни медицински досиета с доставчиците на здравни услуги по време на ограничени сесии. Това дава на пациентите пълно право на данните им и ги прави по-активни участници в процеса на лечение.”

Източник: NEM Blockchain Bulgaria

Тази статия не е препоръка за инвестиция, като всяка такава ВИНАГИ трябва да бъде базирана на ваше собствено проучване и спазвайки риск мениджмънт.