Ден след обявяването на новината, че технологичният гигант Kodak се присъединява към криптопазара, създавайки своя собствена криптовалута и предлагайки специализиран хардуер за копаене, компанията вече си навлече гнева на потребителите.

Причината е именно в хадруера, наречен The Kodak KashMiner, който подозрително прилича на утвърдените вече на пазара продукти на компанията Bitmain Antminer S9. Според някои дори американската компания използва продукта на китайците с козметични промени, като официалната цена на китайската машина е $2,750.

Хардуерната машина на Kodak подозрително наподобява тази на Bitmain

Нещо повече, според първоначалната информация купувачите на хардуера ще платят $3,400 за машината, след което ще плащат още по 375$ в биткойни на месец, докато изплатят пълната й цена от $9000. На пръв поглед изглежда, че по този начин Kodak KashMiner избива сам голяма част от цената си.

При настоящата трудност и цена на биткойна обаче това означава, че компанията ще прибира половината от биткойните, които купувачите на хардуера произвеждат, като разбира се, цената на тока ще бъде заплатена от потребителите. Така практически Kodak си осигурява безплатен ток за копаене на криптовалути в продължение на две години. До изминаването на този период пък е съвсем възможно машината да е морално остаряла и да не бъде ефективна при копаенето на криптовалути.