Истерията по финансирането на крипто проекти чрез метода Initial coin offering върви към окончателния си край. Според оповестено наскоро проучване през месец септември 2018 г. набраните средства за стартъпите в криптопространството са 326 млн. долара. Тази сума изглежда внушителна, но не и на фона на данните от началото на годината. През месец януари 2018 г. ICO успяха да наберат над 3 млрд. долара финансиране или близо 10 пъти повече, отколкото през септември.

Резкият спад на търсенето на ICO проекти се дължи най-вече на спадането на цената на всички основни криптовалути, включително и Биткойн. Проектите, разчитащи на този тип финансиране, набираха основно средствата си в биткойни и етериуми, което обвърза и цената на предлаганите от тях токени с тази на двете най-популярни криптовалути.

Друга вероятна причина за отлива от ICO проектите е високата вероятност за техен фалит. Според оповестени неотдавна данни близо 90% от всички стартирани чрез ICO криптовалути или токени са фалирали или изоставени. Тези данни обаче не са изненадващи, тъй като са в унисон с данните за неуспешните стартъп проекти извън криптосферата.