Съжалявате, че не сте знаели за Биткойн през 2010 г.? Обвинявате се, че сте пропуснали появатa на Eтириум през 2015 г.? Това са най-честите угризения за всеки крипто инвеститор.

Добрата новина е, че развитието на блокчейн технологията и крипто валутите е в начален стадий и много подобни проекти могат да се появят на бял свят в бъдеще. А дори и да не са от този мащаб, то търговията с криптовалути предоставя невъобразими възможности за генериране на печалби, разбира се, придружени със съответния огромен риск.

Chain.bg ви предоставя превод на статия на един от утвърдените в общността трейдъри, който се занимава почти изключително с намиране на прохождащи и обещаващи проекти – @daytradernik. Обърнете внимание на съветите му, но ако решите да инвестирате или търгувате, винаги, абсолютно винаги, се доверявайте на своя собствена проверка на информацията.

Търговия с микровалути 101

Криптовалутите с ниска пазарна капитализация се доказаха като най-доходоносните такива за мен, а процесът, по който аз отсявам добрите такива е сравнително прост.

1.Отворете сайта www.coinmarketcap.com. Там посочете, че желаете да видите всички валути, като ги сортирате по пазарна капитализация в долари. Придвижете се чак до долу в списъка, за да откриете тези валути с пазарна капитализация по-малко от 250 000$ (те са тези, които биха могли да бъдат мега победителите в бъдеще). Отбележете си тези койни, които имат нисък или среден по размер съплай, във всеки случай общият брой на койните не трябва да е повече от 50 милиона.

От тези, които останат според критериите, отбележете си размера на търговията с тях през последните 24 часа. Зачеркнете тези койни, които генерират обем на търговията по-малък от 2% от пазарната им капитализация (ако Х е с пазарна капитализация 100 000$, то търговията с него трябва да е поне 2000$ или повече). С тази елементарна филтрация ще отсеем микровалутите, които привличат достатъчно внимание, за да реализират потенциал.

От тези, които са останали в списъка ви, зачеркнете всички, които имат много по-голям тотален брой койни, отколкото е циркулиращият такъв. Обикновено това говори за огромен премайн от страна на създателите на монетата. Койните, с които оставате, са тези, които си заслужава да проучите по-обстойно.

2.Отправяме се към Bitcointalk (най-големият крипто форум, където се поставя начало на много от проектите в сферата – бел.ред.) и прочитаме темите, създадени за да анонсират появата на всеки един от койните в списъка ни. Проучете какво е нивото на активност в тези теми, дали са положени достатъчно усилия, за да бъде изготвена презентацията, дали съществува комуникация между разработчици и общността (някои от тези койни ще бъдат мъртви и неактивни, докато ги намерите).

Прочетете и самия анонс – същесвува ли roadmap, слак и телеграм канали, активни разработчици – това са все важни неща. Прегледайте сайтът на койна и експоръра, ако има такива. Премахнете от списъка си всички проекти, които не покриват поне елементарни критерии на всичко изброено дотук. Идеята е, че възможността за подобрение може да донесе печалби, тъй че дори проектите да не са напълно завършени, това не би трябвало да ви отказва.

3.Ако изпълнявате тези съвети към момента би трябвало да имате относително малък брой койни в своя лист. Те са тези, върху които трябва да се съсредоточите. Но преди това трябва да направите още една изключително важна проверка – как се търгуват.

Можете директно да изхвърлите всичко, което се търгува единствено в борсата Yobit. За разлика от нея, CoinExchange, NovaExchange и Cryptopia предоставят добра възможност за намиране на микровалути. Прегледайте чартовете на всеки един от избраните от вас проекти и забележете моделите в тях.

Друго проучване, което бихте могли да направите е в блок експлоръра. Следете движението на монетите между различните адреси. Стават ли най-пълните портфейли все по-пълни с времето или постепенно се изпразват? Направете скрийншот на 25 най-богати адреса и повторете процедурата след няколко дни. Сравнете двата листа и ще видите дали има период на акумулация на този койн.

5. Най-важното – поемете риск и купете тази валута, която ви вдъхва най-голяма увереност. Може да ви отнеме седмици да акумулирате приличен брой койни от нея, а още по-вероятно е да отнеме месеци, преди да видите сериозна възвращаемост на своята инвестиция, но ако имате търпение си заслужава.”

Без да имаме претенции за притежание на експертиза, съизмерима с тази на трейдъри като Nik, следва да вметнем, че с повишаване на пазарната капитализация на биткойн и всички криптовалути, то критерият “под 250 000$” може да се окаже непреодолим. Не и за проекти с потенциал. Не се притеснявайте да повишите тази стойност, стига останалите критерии да бъдат покрити.