Повече от 1000 криптовалути или проекти за криптовалути вече се намират в дигиталното гробище, сочат две проучвания, публикувани от TechCrunch.

Става дума за валути, които са били изоставени от своите създатели и разработчици, оказали са се измами или нямат функциониращи сайтове и нодове, които да ги подържат. Заключенията се базират на две отделни проучвания Coinopsy и DeadCoins. Първото, което бе обявено по-рано, изчисли наличието на поне 250 изоставени проекти, включително и известната пирамида Bitconnect, докато второто добавя нови 800 „мъртви“ криптовалути към списъка, сред които и Titanium Blockchain Infrastructure, спрян от американската финансова комисия SEC заради измами. Според информация на SEC, преди да бъде спрян проектът е успял да набере 21 млн. долара от инвеститори в и извън САЩ.

По информация на TechCrunch различни ICO проекти са успели да наберат 13 млрд. долара откакто иновативната форма на финансиране набра популярност, като поне 1 млрд. от тях са именно в „мъртви“ проекти.

Съвети как да се предпазите от загуба на инвестициите в подобни криптовалути можете да откриете в тази наша статия.