Най-голямата американска борса за търговия с криптовалути Coinbase и платформата й Gdax отвориха пазари за форкът на Биткойн Bitcoin Cash тази нощ. Това доведе до растеж на цената с около 50%, като стойността на една единица от Bitcoin Cash в момента на писане на тази статия се изчислява на около $3400-$3500 долара.

Важната новина за феновете на Bitcoin Cash обаче не мина без драми. Пазарите бяха отворени около 3:20 часа след полунощ българско време. Няколко часа по-късно обаче те бяха спрени, с уверение от борсата, че ще бъдат възобновени скоро. До момента това все още не се е случило.

Bitcoin Cash е първият голям форк от оригиналната мрежа на Биткойн. Той е подкрепен от знакови лица в сферата на криптовалутите, сред които и един от първите крупни инвеститори в Биткойн – Роджър Вер (на снимката). Причината за отделянето му в нова мрежа е желанието на поддръжниците му за по-бързи и евтини трансакции, бързо осъществимо чрез увеличаване на размера на блоковете в Биткойн системата. Визията на топ програмистите в Биткойн обаче е различна, като те искат въвеждане на нови технологии като Segregated Witness и Lightning network.