Децентрализацията и все още липсата на сериозни регулации върху криптозара е положително нещо, но има и своите негативни страни. Такава е възможността за създаване на измамни проекти, които нямат нищо общо с блокчейн технологията. Повечето от вас вероятно са чували за OneCoin, създаден от българката Ружа Игнатова, който определя себе си за блокчейн проект, но практически представлява най-обикновена пирамида, авторите на която се издирват в редица страни.

Докато OneCoin обаче е напълно отхвърлен от криптопазара, то друг измамен проект BitConnect, продължава да привлича потребители от цял свят. В края на миналата година пазарната капитализация на BitConnect достигна $3 млрд. , като към момента на писане на тази статия тя гравитира около $2 млрд.. Това поставя пирамидата в топ 30 на всички криптовалути и стойност на една монета от около $300.

Какво е BitConnect?

BitConnect представлява платформа за инвестиции в криптопазара, която обещава на своите потребители до 480% печалби във фиатни пари в рамките на една година, без риск от загуба. По думите на създателите на измамния проект, тази “сигурна” възвръщаемост се дължи на уменията на специален бот, който те са разработили и който търгува с криптовалутите.

Обещанията напълно отговарят на добрите традиции при пирамидалните схеми. За ваша инвестиция от $10 000 ви се гарантират дневни лихви от 0.25%, което ви дава възвръщаемост от 91.25% за година, при това гарантирана. Както вече споменахме, от компанията твърдят, че могат да ви донесат още до 480% на година. Стигаме и до реферал системата, според която получавате процент от инвестицията на всеки, който използва ваш линк за присъединяване към пирамидата.

Въпреки очевидната пирамидална схема, през последните месеци все повече потребители продължават да захранват системата на BitConnect. Това принуди американските финансови регулатори да реагират на проблема, като такива действия вече са предприети от щатските власти в Тексас и Северна Каролина.

Системата е заклеймена като измама и пирамида и от криптообществото, като сред критиците й е и създателят на Етереум Виталик Бутерин.

Chain.bg призовава своите читатели да извършват внимателна проверка на валутите, в които имат намерение да инвестират, с цел избягване на участие в проекти като BitConnect.