Всеки ден 9 милиона долара биват безвъзвратно загубени от притежателите им заради измами, свързани с криптовалути. Най-честите такива са създаването на нови проекти, които набират финансиране чрез първично предлагане на койни (ICO), но така и не създават нищо срещу събраните средства.

Агенцията CryptoLaunchPad.io, специализирана в разпознаване на такива измамни проекти, ни дава четири популярни знака, по които може да се ориентираме, че сме попаднали на измама.

1. Търсеният продукт не се нуждае от Блокчейн

Колкото и иновативна да е технологията на Биткойн, станала известна като Блокчейн, то нейните приложения не са безкрайни. Дори напротив, редица индустрии нямат нужда от блокверига, а още по-малко криптовалута, за да функционират.

Когато обмисляте инвестиция в ICO се запитайте – нуждае ли се разглеждания проблем от блокчейн решение. Ако отговорът е не, то по-добре стойте далеч от този проект. От една страна той може да се окаже абсолютна измама, целяща да събере пари от инвеститори и да ги задигне. Дори обаче случаят да не е такъв, то не бихте желали да се инвеститор в проект, който не се нуждае от криптовалута.

2. Анонимен и неквафилициран екип

Криптовалутите са сравнително нова материя, но въпреки това присъстват в публичното пространство от достатъчно години, за да оформят цяло съзвездие от програмисти, предприемачи и финансови специалисти. Когато разглеждате евентуална инвестиция, следва да потърсите именно такова известно в общността лице, което да стои зад него.

Легитимните проекти полагат голямо усилие, за да представят пред потребители и инвеститори своя екип. Особено се набляга на разработчиците, като се обръща внимание на други проекти, в които са участвали те.

Ако ICO-то, което сте си харесали, не разполага с екип или самият той не ви вдъхва увереност, по-добре си спестете парите – шансът да бъдете измамени е голям. Дори при наличие на представен тим – направете собствено проучване на членовете му чрез Twitter и LinkedIn, за да се уверите в надеждността му.

3. Няма план

Легитимните криптопроекти разполагат с прецизно разграфен план за действие. Т.нар. Roadmap показва на евентуалните инвеститори за какво ще бъдат използвани средствата, които проектът успее да събере по време на публичното предлагане и по-важното – времевият период, в който платформата или проектът ще започне да работи.

Ако създаделите на ICOs не могат да сложат времеви граници на собствения си труд, то може би не заслужават парите ви.

4. The Whitepaper

“Белият лист” или Whitepaper е основополагащ за всеки проект, свързан с блокчейн и създаване на криптовалути. Тази традиция се поставя още от 2008 г. whitepaper на Биткойн от Сатоши Накамото.

В whitepaper създателите на проекта описват както неговите технически спецификации, така и философията. В документа би трябвало да е записано всичко необходимо на един бъдещ инвеститор.

Би било лековерно да инвестирате в конкретен проект, без да проверите какво пише в неговия whitepaper. Ако той е неясен, забележите лесно уловими противоречия или просто не харесате подробно разписаната идея на проекта, може би трябва да се въздържите от инвестиция.

Ако whitepaper липсва или е копиран от друг проект – то изборът ви да не си губите парите с тази измама е очевиден.