Украинското правителство публикува план за легализиране и развитие на финансовият сектор на крипто в страната. Според изявлението на властите в Киев ще бъде създадена ясна регулаторна рамка за търговията и притежанието на криптовалути в страната, като пълният ефект от реформите ще бъде готов до 2021 г.

Планът на украинското правителство е в две части. През 2018 г. и 2019 г. украинското правителство ще въведе регулация върху борсите закриптовалути, опериращи в страната. Те ще трябва да интегрират Know Your Customer (KYC) и Anti-Money Laundering (AML) системи, подобни на наличните в банките, за да бъде намален шанса от измами и пране на пари.

До 2020 г. правителството ще разработи и законови рамки за индустрията за добив на криптовалути, умните протоколи и данъчното им облагане, като част от признаването на крипто като клас активи и обособяването на индустрия около тях.

Планът на украинското правителство обаче търпи и критики. Според местни експерти тригодишния срок за осъществяването му ще остави страната далеч зад държави като Сингапур, Южна Корея, Япония, Швейцария, Великобритания и Франция, които вече имплементират криптоиндустрията в своето законодателство.